Over JazzLab Series

Professioneel netwerk voor Belgische jazz 

JazzLab Series onderhoudt een actief en hoogstaand netwerk dat zich engageert om Belgische jazz in de best mogelijke omstandigheden aan een breed publiek te presenteren. Elke maand tourt een jazzgroep door Vlaanderen en Brussel, langs een selectie van cultuurcentra, kunstencentra en clubs die zich als partner van JazzLab Series onvermoeibaar inzetten om Belgische jazz het platform te bieden dat het verdient.

Van straight jazz tot vernieuwende experimenten en cross-over projecten die muziek uit andere culturen integreren,… JazzLab Series meet onvermoeibaar de polsslag van de hedendaagse Belgische jazz. Jong talent dat zich opmaakt om de stap naar de grote podia te maken, weet zich hierin van een prominente plaats verzekerd. Maar ook gevestigde namen die zichzelf vernieuwen en met pittige projecten op de proppen komen, weten we ten zeerste te appreciëren.

JazzLab Series mag zich vandaag de grootste organisator van jazzconcerten in Vlaanderen noemen, met een kleine 30 vaste partners in België en een tiental in de Europese buurlanden, die allen meehelpen om onze missie te realiseren. Met collega-organisatie Les Lundis d’Hortense wordt er ieder seizoen een brug te slaan tussen de Vlaamse en Waalse jazzscene (via uitwisselingen i.h.k.v. JazzTour).

De werkwijze is sinds de begindagen quasi ongewijzigd gebleven: aan de meest getalenteerde Belgische muzikanten en groepen worden concerttournees aangeboden op professionele podia, voor een aandachtig luisterend publiek en tegen een eerlijke vergoeding.

We kijken hierbij met bijzondere interesse uit naar de jonge generaties. Maar jongeren worden volwassen… en zijn er vandaag getuige van dat de JazzLab-keuzes van de begindagen nagels met koppen sloegen: Frank Vaganee, Bart Defoort, Nathalie Loriers, Peter Hertmans, Nic Thys, Bart Maris, Kris Defoort, Ben Sluijs, Chris Joris, Aka Moon en vele anderen werden in de jaren ’90 als viriele twintigers door JazzLab Series aan de grote podia gepresenteerd. Recenter vervoegden namen als Jef Neve, Tuur Florizoone, Joachim Badenhorst, Christian Mendoza, Tutu Puoane, Teun Verbruggen,… dat lijstje. Vandaag werken we nog steeds samen met veel van deze immer actieve muzikanten terwijl we tegelijk op zoek gaan naar de jongste generatie beeldenstormers: Lander Gyselinck, Fulco Ottervanger, Bram Delooze, Nathan Daems,… houd de namen in onze tournees in het oog, je gaat nog veel van ze horen!

>Klik hier voor meer info over hoe je je als groep kan kandidaat stellen
>Klik hier voor meer info over STORM! Contest (jazzwedstrijd voor jong talent)
>Klik hier voor meer info over Crowdfunding ondersteuning

JAZZCLASS SERIES en WORKSHOPS

Een cursus jazz van Jelly tot Jef

Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn – muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar overbluffen met hun namenkennis. Onzin, natuurlijk.

Sinds 2009 biedt JazzLab Series via zijn partners een toegankelijke introductie aan. Lesgever Frederik Goossens geeft een beeld van de jazz van bij haar duistere begin tot en met de ongrijpbare genre-, periode- en grensoverschrijdende muziek die ze nu is. Bovendien worden de groepen die met JazzLab Series op tournee gaan op een originele manier geïntroduceerd. Met boeiend luister- en videomateriaal, een syllabus en een uitgebreide discografie bereiden we iedere cursist ideaal voor op de concerten van JazzLab Series.

Sinds 2012 bieden we ook vervolgcursussen aan. JazzLab Series zet volgend seizoen het publiek op weg met een reeks levendige sessies over de Belgische jazzgeschiedenis of een legendarische jazzmuzikant die tot de dag van vandaag duidelijk zijn sporen nalaat. In drie lessen maakt Frederik Goossens, melomaan, jazzverzamelaar en begenadigd lesgever, iedereen wegwijs. Geen cursus voor kenners of een geschiedenisles, wel een instapcursus voor mensen die benieuwd zijn om de geheimen van de jazz te ontrafelen.

>Klik hier voor meer info over de JazzClass Series

Workshops

Binnen de reguliere tournees biedt JazzLab Series de partners ook de mogelijkheid om concerten en/of workshops voor jong publiek te organiseren. Elk seizoen wordt bekeken bij welke tournees een programma voor jonge oren kan worden uitgewerkt. Voor het seizoen 2015-2016 zal een klas pianisten van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Dendermonde op woensdag 4 mei 2016 samen met David Thomaere in het repertoire duiken en gecoacht worden. Zelf interesse in jazz voor jonge oren? Neem vrijblijvend contact op met ons en dan bekijken we samen de mogelijkheden.

CRISS CROSS EUROPE

Een aantal jaren geleden verlegde JazzLab Series ook letterlijk zijn grenzen door het mede-oprichten van het netwerk JazzPlaysEurope. Gelijkgestemde partners uit Nederland (Trytone, Amsterdam), Frankrijk (Jazzus, Reims), Duitsland (jazzwerkruhr, Dortmund), Polen (Jazztopad festival, Wroclaw) Slowakije (Music Centre Slowakia, Bratislava) en vanaf 2011 ook Luxemburg (Music:LX) sloten zich aan bij deze samenwerking, die daadkrachtig te werk gaat en ruim 20 bands en tientallen muzikanten liet toeren doorheen elkaars landen.
Een in het oog springend initiatief van dit samen- werkingsverband is het Laboratory. Elke partner selecteert een muzikant uit zijn nationale jazzscène om deel uit te maken van dit laboratorium. Deze ad hoc band krijgt gedurende een kleine week de kans om te repeteren en een concertprogramma in elkaar te boksen dat vervolgens op tournee gaat langs de verschillende landen. RUHR.2010 Europese Culturele Hoofdstad ontving dit laboratorium voor het eerst als gastheer in 2009. In België waren Rataplan (Borgerhout), De Werf (Brugge), C-mine (Genk) en Jazz and Sounds (Gent) en Flagey (Brussel) presentatieplekken voor de respectievelijke laboratoriumbands, die elk jaar een volledig nieuwe line-up krijgen. Het Lab van 2010 werd op cd vereeuwigd op het WERF-label.

In 2013 werd het ‘JazzPlaysEurope Laboratory’ omgedoopt tot ‘Criss Cross Europe’. Klik hier voor meer info over de bands of surf naar www.crisscrosseurope.eu.

JAZZFORUM

Naast de reguliere werking helpt JazzLab Series ook de jazzsector als dusdanig zich te profileren. Op 8 maart 2016 organiseerde JazzLab Series samen met Kunstenpunt en Les Lundis d’Hortense het vierde Jazz Forum (in Flagey te Elsene), een ontmoetingsmoment waar de hele muzieksector op uitgenodigd wordt: van muzikanten, over journalisten tot managers en programmatoren. De komende jaren bouwen we, in nauw overleg met muzikanten en collega’s, verder aan dit soort meetings, waarop steeds meer op concretere wensen en pijnpunten van de sector zal gewerkt worden.

Volgende editie: maart 2018

>Klik hier voor meer info over JazzForum 2012
>Klik hier voor meer info over JazzForum 2014
>Klik hier voor meer info over JazzForum 2016

BELGIAN JAZZ MEETING

Belgian Jazz Meeting coverTweejaarlijks zet JazzLab Series de schouders onder de Belgian Jazz Meeting, een showcase- en ontmoetingsmoment dat de Belgische jazz internationaal onder de aandacht brengt. Een 15-tal Belgische jazzgroepen of -projecten krijgen daar de kans om zich via een korte showcase voor te stellen aan een gevarieerde groep van internationale organisatoren en journalisten. Het programma bevat daarnaast verschillende netwerkmomenten waarop ook andere jazzmusici hun project konden promoten. Het driedaagse evenement komt tot stand door een samenwerking tussen Vlaamse en Franstalige partners: Jazz Brugge, Kunstenpunt, JazzLab Series, Museact, Lundis D’Hortense en Wallonie-Bruxelles Musiques.

> klik hier voor meer info over Belgian Jazz Meeting

 

EUROPE JAZZ NETWORK

Sinds 2016 maakt JazzLab Series deel uit van Europe Jazz Network. Europe Jazz Network (EJN) is een vereniging van producers, concertorganisatoren en ondersteunende organisaties die zich specialiseren in creatieve muziek, hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek, met een Europees perspectief.
In 2016 telt EJN maar liefst 113 organisaties (festivals, clubs, concertorganisaties, onafhankelijke promotoren, nationale organisaties…) in 31 landen. De missie van Europe Jazz Network is om de identiteit en diversiteit van jazz in Europa te verstevigen en het bewustzijn te verbreden dat dit vitale muziekgenre een grote culturele, educatieve en gemeenschapsvormende kracht in zich heeft.

> klik hier voor meer info over EJN

JAZZLAB SERIES: EEN VASTE WAARDE SINDS 1993

JAZZLAB SERIES 1993-2008: boek

JazzLab Series heeft een stukje Belgische jazzgeschiedenis geschreven. Ter gelegenheid van ons 15-jarig bestaan in 2008 verzamelden we de belangrijkste momenten van al deze jaren in woord en beeld in een boek, waarin we ook stilstonden bij onze opdracht aan de hand van kritische bijdragen en essays.
> klik hier voor meer info over deze uitgave

JAZZLAB SERIES 1993-2013: jubileumfeest

Ontdek hier enkele artikels die verschenen n.a.v. het 20-jarig jubileum van JazzLab Series:

TEAM

zakelijke & artisitieke leiding: Mik Torfs
pers en promotie: Karen Van De Voorde
productie: Evelien De Jaeger / Evelyn Demaertelaere

email: voornaam.achternaam@jazzlabseries.be

raad van bestuur
Willy Schuyten (voorzitter)
Piet Breda (secretaris)
Tina Van Bockstal (penningmeester)
Joos Claus
Pieter Koten
Bart Vanvoorden
Nicolas Rombouts
Roel Vanhoeck

HUISSTIJL

Website
Ontwerp: Marjan Keijzer.

Brochures-affiches-advertenties
Het grafisme van JazzLab Series wordt verzorgd door het Gentse bureau Gestalte.


CONTACT

Jazzlab Series
!!! NIEUW ADRES !!!
JazzLab Series
KASK / Campus Bijloke 
J. Kluyskensstraat 2, 9000 Gent
tel. 09 243 36 83
> via email