Over JazzLab Series

Professioneel netwerk voor Belgische jazz 

JazzLab Series onderhoudt een actief en hoogstaand netwerk dat zich engageert om Belgische jazz in de best mogelijke omstandigheden aan een breed publiek te presenteren. Elke maand tourt een jazzgroep door Vlaanderen en Brussel, langs een selectie van cultuurcentra, kunstencentra en clubs die zich als partner van JazzLab Series onvermoeibaar inzetten om Belgische jazz het platform te bieden dat het verdient.

Van straight jazz tot vernieuwende experimenten en cross-over projecten die muziek uit andere culturen integreren,… JazzLab Series meet onvermoeibaar de polsslag van de hedendaagse Belgische jazz. Jong talent dat zich opmaakt om de stap naar de grote podia te maken, weet zich hierin van een prominente plaats verzekerd. Maar ook gevestigde namen die zichzelf vernieuwen en met pittige projecten op de proppen komen, weten we ten zeerste te appreciëren.

JazzLab Series mag zich vandaag de grootste organisator van jazzconcerten in Vlaanderen noemen, met een kleine 30 vaste partners in België en een tiental in de Europese buurlanden, die allen meehelpen om onze missie te realiseren. Met collega-organisatie Les Lundis d’Hortense wordt er ieder seizoen een brug te slaan tussen de Vlaamse en Waalse jazzscene (via uitwisselingen i.h.k.v. JazzTour).

De werkwijze is sinds de begindagen quasi ongewijzigd gebleven: aan de meest getalenteerde Belgische muzikanten en groepen worden concerttournees aangeboden op professionele podia, voor een aandachtig luisterend publiek en tegen een eerlijke vergoeding.

We kijken hierbij met bijzondere interesse uit naar de jonge generaties. Maar jongeren worden volwassen… en zijn er vandaag getuige van dat de JazzLab-keuzes van de begindagen nagels met koppen sloegen: Frank Vaganee, Bart Defoort, Nathalie Loriers, Peter Hertmans, Nic Thys, Bart Maris, Kris Defoort, Ben Sluijs, Chris Joris, Aka Moon en vele anderen werden in de jaren ’90 als viriele twintigers door JazzLab Series aan de grote podia gepresenteerd. Recenter vervoegden namen als Jef Neve, Tuur Florizoone, Joachim Badenhorst, Christian Mendoza, Tutu Puoane, Teun Verbruggen,… dat lijstje. Vandaag werken we nog steeds samen met veel van deze immer actieve muzikanten terwijl we tegelijk op zoek gaan naar de jongste generatie beeldenstormers: Lander Gyselinck, Fulco Ottervanger, Bram Delooze, Nathan Daems, Hendrik Lasure … houd de namen in onze tournees in het oog, je gaat nog veel van ze horen!

>Klik hier voor meer info over hoe je je als groep kan kandidaat stellen

JAZZCLASS SERIES en WORKSHOPS

Een cursus jazz van Jelly tot Jef

Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn – muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar overbluffen met hun namenkennis. Onzin, natuurlijk.

Sinds 2009 biedt JazzLab Series via zijn partners een toegankelijke introductie aan. Lesgever Frederik Goossens geeft een beeld van de jazz van bij haar duistere begin tot en met de ongrijpbare genre-, periode- en grensoverschrijdende muziek die ze nu is. Bovendien worden de groepen die met JazzLab Series op tournee gaan op een originele manier geïntroduceerd. Met boeiend luister- en videomateriaal, een syllabus en een uitgebreide discografie bereiden we iedere cursist ideaal voor op de concerten van JazzLab Series.

Sinds 2012 bieden we ook vervolgcursussen aan. JazzLab Series zet het publiek op weg met een reeks levendige sessies over de Belgische jazzgeschiedenis of een legendarische jazzmuzikant die tot de dag van vandaag duidelijk zijn sporen nalaat. In enkele lessen maakt Frederik Goossens, melomaan, jazzverzamelaar en begenadigd lesgever, iedereen wegwijs. Geen cursus voor kenners of een geschiedenisles, wel een instapcursus voor mensen die benieuwd zijn om de geheimen van de jazz te ontrafelen.

>Klik hier voor meer info over de JazzClass Series

Workshops

Binnen de reguliere tournees biedt JazzLab Series de partners ook de mogelijkheid om concerten en/of workshops voor jong publiek te organiseren. Elk seizoen wordt bekeken bij welke tournees een programma voor jonge oren kan worden uitgewerkt. Zelf interesse in jazz voor jonge oren? Neem vrijblijvend contact op met ons en dan bekijken we samen de mogelijkheden.

JAZZLAB SERIES IN DE (INTER)NATIONALE JAZZSCENE

Minister Sven Gatz op Belgian Jazz Meeting '15

Minister Sven Gatz op Belgian Jazz Meeting ’15

JazzLab Series is uitgegroeid van een kleine baanbrekende vzw tot de grootste organisator van jazzconcerten in Vlaanderen. Gaandeweg namen we ook een actievere rol op in het timmeren aan een gestructureerde Belgische jazzscene. De organisatie van de netwerkevents Belgian Jazz Meeting en JazzForum zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Niet alleen nationaal neemt JazzLab Series meer de trouwtjes in handen. Ook op internationaal vlak worden kansen gegrepen. Sinds 2007 maakt JazzLab Series deel uit van het internationaal jazznetwerk “Criss Cross Europe”, met partners in o.a. Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Slowakije, Duitsland, Estland, Denemarken … Recent werd JazzLab Series lid van Europe Jazz Network (EJN), wat een hele dynamiek met zich meebrengt.

Imagine Raymond (JazzLab Impuls '16)

Imagine Raymond (JazzLab Impuls ’16)

Hoewel de tournees met bestaande jazzprojecten de kern van onze werking blijven uitmaken, is er de laatste jaren een toenemende (co)productieve werking waarbij we de ontwikkeling van nieuwe projecten sturen en ondersteunen (cfr. ‘JazzLab Impuls’). We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk kansen te creëren en interessante jazzprojecten de nodige zuurstof te geven om te kunnen ontvlammen.

JAZZLAB SERIES: EEN VASTE WAARDE SINDS 1993

JAZZLAB SERIES 1993-2008: boek

JazzLab Series heeft een stukje Belgische jazzgeschiedenis geschreven. Ter gelegenheid van ons 15-jarig bestaan in 2008 verzamelden we de belangrijkste momenten van al deze jaren in woord en beeld in een boek, waarin we ook stilstonden bij onze opdracht aan de hand van kritische bijdragen en essays.
> klik hier voor meer info over deze uitgave

JAZZLAB SERIES 1993-2013: jubileumfeest

Ontdek hier enkele artikels die verschenen n.a.v. het 20-jarig jubileum van JazzLab Series:

TEAM

zakelijke & artistieke leiding: Mik Torfs
pers en promotie: Karen Van De Voorde
productie: Evelien De Jaeger

email: voornaam.achternaam@jazzlabseries.be

raad van bestuur
Willy Schuyten (voorzitter)
Piet Breda (secretaris)
Tina Van Bockstal (penningmeester)
Joos Claus
Pieter Koten
Bart Vanvoorden
Nicolas Rombouts
Roel Vanhoeck
Lies Steppe

HUISSTIJL

Website
Ontwerp: Marjan Keijzer.

Brochures-affiches-advertenties
Het grafisme van JazzLab Series wordt verzorgd door het Gentse bureau Gestalte.


CONTACT

Jazzlab Series
KASK / Campus Bijloke 
J. Kluyskensstraat 2, 9000 Gent
tel. 09 243 36 83
> via email