JazzLab Classes: cursussen die je laten proeven van jazz


web Jazzclass alg kleur

Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn. Het is muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar de loef afsteken in het namen laten vallen. Maar doen die echte liefhebbers graag even moeilijk als hun favoriete muzikanten op het podium? Onzin, natuurlijk.

JazzLab zet het publiek graag op weg met de JazzLab Classes, laagdrempelige cursusreeksen die je introduceren in de geschiedenis van de (Belgische) jazz, de belangrijkste muzikanten, invloeden en stromingen. Bovendien worden ook de groepen die dit seizoen met JazzLab op tournee gaan op een originele manier geïntroduceerd. Zo bieden we meteen de ideale inleiding aan op onze concerten.

Net zoals vorige seizoenen biedt JazzLab Series de succesvolle #1 introductiecursus jazzgeschiedenis  aan (4 lesavonden). De lessenreeks #2 Jazz Ontrafeld (3 lesavonden) reikt een aantal methodes aan om te luisteren naar jazz en ontrafelt de bouwstenen van het genre. De ideale cursus om beter te begrijpen welke wisselwerking er tussen de muzikanten op podium gebeurt.

JazzLab bestaat 25 jaar en dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. In de lessenreeks #3 Een Kwarteeuw Jazz (3 lesavonden) ontdekken we hoe de jazz van gedaante veranderde binnen deze tijdspanne. In drie lessen worden de beste albums, muzikanten, stijlen en mengvormen van de afgelopen 25 jaar onder de loep genomen.

De cursus #4 Meeting Miles focust -zoals de titel al doet vermoeden- op de geniale trompettist Miles Davis (2 lesavonden) en de lessenreeks #5 Let’s Get Lost  onthult de parels van een onstuimige carrière vol ups en downs van Chet Baker (2 lesavonden).

Het cursuspakket bevat telkens voor elke deelnemer een syllabus met discografie.

De deelnemers over voorbije cursussen:
“Zeer enthousiaste cursusgever die jazz in alle vezels van zijn lichaam bezit. Een plezier om naar te luisteren, heel boeiend!”
“De muziekgeschiedenis werd fantastisch geïllustreerd met vele muziek- en filmfragmenten”
“De lesgever is even dynamisch als de jazz zelf!”
“Een aanrader voor wie wil genieten van de jazz en alle bijhorende verhalen”

 

Nieuwe Cursusdata: volgen in de loop van mei

 

Lesgever

web Chet Baker kleurFrederik Goossens is docent jazz- en popgeschiedenis en methodiek aan het conservatorium van Gent. Hij geeft avondcursussen muziekgeschiedenis en verzorgt geregeld inleidingen op allerlei concerten. Daarnaast werkt hij voor Jazz Centrum Vlaanderen te Dendermonde en schrijft hij als freelance journalist stukken over jazz voor tijdschriften als Staalkaart of Jazzmozaïek. In zijn vrije tijd speelt Frederik graag zelf muziek. En je kan hem hier en daar ook als curieuze DJ aan het werk zien, in de weer met zijn grote collectie 78-toeren platen, het resultaat van jarenlang verwoed verzamelen.